{ "title": "Güveçte Tavuk Sote", "image": "https://www.sote.gen.tr/images/Guvecte-Tavuk-Sote-75.jpg", "date": "21.01.2024 02:29:18", "author": "neval güven", "article": [ { "article": "Güveçte tavuk sote, güveçte yapılan yemeklerin ne kadar lezzetli olduğunu bilmeyen ve sevmeyen yoktur. Normalde yapılan bir patlıcan tava ile güveçte yapılan patlıcan tavanın lezzetine bakıldığında güveçte yapılan tavanın daha lezzetli olduğu ve daha çok beğenildiği malum. Aslında güveçte pişen yemeğin bu kadar lezzetli olmasının sırrı yavaş yavaş pişiyor olmasıdır. Toprak güveçlerde, normal tencerede 1 saatte pişirebileceğiniz yemeği 2,5-3 saatte pişirirsiniz ama lezzetine doyamazsınız. Ayrıca bu güveçler sadece yemek yapımı için değil birçok tatlı yapımında da kullanılmaktadır ve güveç alıp kullanmak isteyenler içinde küçük fakat önemli olan bu bilgiyi paylaşmadan geçemeyeceğim. Güveç alırken özellikle sırsız almaya dikkat edin ve mutlaka kontrol edin çatlağı var mı, yok mu diye, çünkü eğer çatlağı varsa pişme esnasında yemeğin suyu sızacaktır ve yemek dibine tutacaktır. Bir de güveci kullanmaya başlamadan önce kuru bir bezle silip, içerisini katı ya da sıvı yağ ile iyice sıvayarak güveci fırına sürün ve ısıtın. Soğuduktan sonra güveci iyice yıkayıp kuruttuktan sonra içinde yemek yapmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca hazırlayacağımız bu yemeği küçük küçük yuvarlak güveçlerde de hazırlayabilir servisi de güveçte yapabilirsiniz. Yemeğinizi yedikten sonra kalan yemekleri güvecin içinde bırakmayın ve yemek bitiminde iyice yıkadıktan sonra kurutup kaldırın. Şimdi güveç hakkında sizleri biraz bilgilendirdikten sonra, güveçte yapılan lezzetli tavuk sotenin tarifine geçelim.

Güveçte tavuk sote için gereken malzemeler
Güveçte tavuk sote nasıl yapılır?

İlk önce tavukları güzelce yıkıyor ve derisi varsa çıkartıyoruz. Derisini çıkardığımız ve süzülen tavukları ister jülyen istersek de küp-küp doğruyoruz. Bir teflon tavaya koyup kızdırdığımız yağın içerisine doğradığımız tavuk göğsünü atıyor ve karıştırarak pişiriyoruz. Sotelediğimiz tavukların üzerine soyup küp-küp doğradığımız soğanı ekliyor ve pişirmeye devam ediyoruz. Ardından küçük küçük doğradığımız sarımsakları ilave ediyoruz, yıkayıp temizlediğimiz ve istediğimiz gibi doğradığımız mantarları ekleyerek karıştırıyoruz. Pişirme işlemi devam ederken kabuklarını soyup küp-küp doğradığımız domatesleri ilave ediyoruz. Domatesleri bir, iki karıştırıp küçük küçük doğradığımız yeşil ve kırmızı biberleri ekliyor ve karıştırmaya devam ediyoruz. Pişmesine yakın birkaç dakika önce baharatlarını ve tuzunu da ilave edip yine karıştırıyor, karışımı ocaktan alıyoruz. Ocaktan aldığımız karışımımızı güvecin içine koyuyor ve istenilirse çok az daha zeytinyağı ilave ederek 160-170 derecede ısıtmış olduğumuz fırına koyuyoruz. Beş, on dakika sonra güveçteki tavuk sote yemeğimizin üzerine son olarak da kaşarını ekleyerek beş, on dakika kadar kaşarın erimesini bekliyoruz ve kaşar eridikten sonra yemeğimizi fırından alıyoruz. Mükemmel lezzeti ile güveçte tavuk sote yemeğimiz artık hazır. Dilerseniz yanına pirinç pilavı ya da bulgur pilavı yaparak sıcak sıcak servis edebilirsiniz.

" } ] }