{ "title": "Kuzu Et Sote", "image": "https://www.sote.gen.tr/images/kuzu-et-sote.jpg", "date": "21.01.2024 03:33:10", "author": "BURCU YALÇIN", "article": [ { "article": "Kuzu Et Sote; Diğer et yemeklerine oranlara daha çabuk hazırlanan bir yemek çeşididir. Eti çok seven bir milletiz. Her şeye et katmaya bayılıyoruz. Yemeklerimizde kullandığımız etin de lokum gibi ağızda dağılmasını isteriz. Tabi bu pek mümkün olmuyor maalesef pişirme aşamasındaki bazı hatalardan dolayı et çok sert olabiliyor.

Bu konuda ufak bir ipucu vereyim ve ardından tarife geçelim. Lokum gibi bir et yemek istiyorsak etin kendi suyunu salmaması gerekir. Suyunu salan et daha sonradan onu tekrar çekmesi mümkün olmuyor ve bu da ette piştikçe sertleşmeye sebep oluyor. Bunun olmaması için etin kendi suyunu içine hapsetmemiz lazımdır. Bu olaya mühürleme işlemi diyoruz. Etlerin dış çevresini mühürleyerek sularını salmasını engelliyor ve daha yumuşak olmasını sağlıyoruz.

Mühürleme işlemi ise; Tava veya tencere hangisini kullanıyorsak içine az miktarda yağ koyup ocakta ısıtıyoruz. Etlerimizi küçük parçalara ayırdıktan sonra ısınan tavanın içine etleri atıyoruz. Ateşi hiç kısmadan etlerin rengi dönene kadar karıştırıyoruz. İşte artık etler hazır durumda ama unutmayın bu aşamada etlere kesinlikle tuz atmayın tuz attığınız an etler suyunu bırakır. Şimdi tarifimize geçelim.

Kuzu Et Sote İçin Gerekli Malzemeleri
Kuzu Et Sote Nasıl Yapılır?

Soğanları soyup ince ince doğruyoruz. Sivri biberleri de içlerindeki çekirdekleri ayıkladıktan sonra halka şeklinde doğruyoruz. Domateslerin kabuklarını soyup küp-küp doğrayarak malzemeleri hazır ediyoruz. Tencerenin içine yağı ilave ederek ocağa alıp yağın ısınmasını bekleyelim. Isınan yağa soğanları ilave ederek pembeleşene kadar kavuralım. Pembeleşen soğanların üzerine biberleri de ilave ederek 2 dk daha kavuralım ve hemen ardına domatesleri de ekleyerek domatesler yumuşayana kadar pişirelim. 3 su bardağı sıcak suyu da karışımın üzerine dökerek hafif kaynamasını bekleyelim. Tuzu, karabiberi de ilave edelim. Bu hazırladığımız sos akıcı kıvamda olmalıdır.

Sos bir yandan hazır olurken bir yandan da etleri hazır edelim. Tavaya çok az miktarda yağ koyalım ve tavayı ısıtalım. Yukarıda anlatmış olduğum mühürleme işlemini yapacağız. Isınan tavanın içine etleri atarak renkleri dönene kadar karıştıralım. Unutmayalım tuz ilave etmiyoruz. Tuz dökersek suyunu salar bizim mühürlemedeki maksadımız etin suyunu içine hapsetmek ve yumuşaklığını kaybetmesini engellemektir.

Hazır olan eti kaynamakta olan sosun içine ilave edelim sosun tadını alması için pişirmeye devam edelim. Etlerimizin pişip pişmediğini anlamak için kontrol edelim. Piştiğine kanaat getirdiğiniz anda ocağın altını kapatalım bu aşama da kekik ilave ederek tencerenin ağzını kapatıp hafif dinlendirelim.

Dinlenen kuzu et sote artık yenmeye hazırdır. Sofranızı tatlandıracak lezzeti servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }