{ "title": "Sote", "image": "https://www.sote.gen.tr/images/sote.jpg", "date": "20.01.2024 05:34:29", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "
Sote, sote ya da sote etmek kızgın tava da yüksek ateş ile kızartmak anlamında kullanılan bir kelimedir. Bu yöntemle etler ve sebze türleri çok çabuk olarak pişer ve içeriğindeki tatları yitirmezler. Soteleme yaparken yüksek sıcaklık kullanıldığı için etlerin yüzeyi kızarır ve suyunu içine hapseder ve böylelikle et suyunu içinde bırakır. Yumuşak ve ağızda dağılan bir et pişirmiş olursunuz. Sote yaparken tavaya az miktarda yağ konulması gerekir. Harlı bir ateş kullanılır. Sote edilen şey her neyse sık sık karıştırılmalıdır. Aksi halde suyunu bırakabilir. İstenilen lezzet elde edilmeyebilir. Et, tavuk, kıyma, ciğer, mantar ve sebze sote şeklinde yemekler yapılabilir. Tabi bunlar ana başlıklar halindedir. Fırında, güveç de düdüklü tencerede de yapılarak farklı başlıklara ayrılabilir. Hemen hepsi birbirinden lezzetli yemeklerdir. Sote yemekleri çok geniş bir yelpaze oluşturur. Yüzlerce soteleme üzerine yemek tarifleri vardır. Bunlar birbirinden lezzetli ve kolay tariflerdir. Bazı sote tariflerine bakacak olursak.

Et sote, et sote de çok sevilen sote yemeklerinden biridir. Et sote yapılırken genellikle güveç ya da düdüklü tencere tercih edilmelidir. Bu şekilde et çok daha iyi pişecek ve ağızda dağılan bir kıvamda olacaktır. Yanına yapılan güzel bir pilav ve birkaç meze ile harika bir sofra kurmanıza yardımcı olacak ve sofranın baş tacı olacak bir yemektir.

Et sote yapımı için gerekli malzemeler
Et sote nasıl yapılır?

Et sote için düdüklü tencere ocağa alınır ve sıvı yağ eklenir yağ iyice kızarınca ve tencere ısınınca kuş başı doğranmış etler tencereye ilave edilir ve yüksek ateş de sotelenir. Etler kızarmaya başlayınca iki adet kuru soğanın kabuğu soyulur ve küçük küçük doğranıp tencereye ilave edilir. Ardından sarımsak soyulur ve birkaç parçaya kesilerek eklenir. Daha sonra biberlerde doğranarak eklenir ve harlı ateş de sotelenir. Soteleme işlemi tamamlanınca bir yemek kaşığı domates salçası ilave edilir ve salça kavrulunca domateslerin kabukları soyulur, kabuğu soyulan domates küçük küçük doğranarak eklenir. Ardından kimyon, kekik, nane, tuz, karabiber eklenir ve iyice karıştırılır. Tüm malzeme sotelenince ocağın altı kısılır ve bir su bardağı kaynar su tencereye ilave edilerek kapağı kapatılır. Kaynamaya başlayınca üzerindeki düğme kapatılır yirmi dakika daha pişirilip servis edilir.
" } ] }