Sote Nedir?Sote, ya da sote etmek, kızgın tavada yüksek ateş ile kızartmak anlamında kullanılan bir terimdir. Bu yöntemle etler ve sebze türleri çok çabuk pişer ve içeriklerindeki tatları kaybetmezler. Soteleme yaparken yüksek sıcaklık kullanıldığı için etlerin yüzeyi kızarır ve suyunu içine hapseder, böylelikle et suyunu içinde bırakır ve yumuşak, ağızda dağılan bir kıvamda olur. Sote yaparken tavaya az miktarda yağ konulması gerekir. Harlı bir ateş kullanılır ve sotelenen malzeme sık sık karıştırılmalıdır. Aksi halde suyunu bırakabilir ve istenilen lezzet elde edilemeyebilir. Et, tavuk, kıyma, ciğer, mantar ve sebze sote şeklinde yemekler yapılabilir. Tabi bunlar ana başlıklar halindedir. Fırında, güveçte veya düdüklü tencerede de yapılarak farklı başlıklara ayrılabilirler. Hemen hepsi birbirinden lezzetli yemeklerdir. Sote yemekleri çok geniş bir yelpaze oluşturur. Yüzlerce soteleme üzerine yemek tarifleri vardır ve bunlar birbirinden lezzetli ve kolay tariflerdir. Bazı sote tariflerine göz atalım. Et SoteEt sote, çok sevilen sote yemeklerinden biridir. Et sote yapılırken genellikle güveç ya da düdüklü tencere tercih edilmelidir. Bu şekilde et çok daha iyi pişecek ve ağızda dağılan bir kıvamda olacaktır. Yanına yapılan güzel bir pilav ve birkaç meze ile harika bir sofra kurmanıza yardımcı olacak ve sofranın baş tacı olacak bir yemektir. Et Sote Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Et Sote Nasıl Yapılır?Et sote için düdüklü tencere ocağa alınır ve sıvı yağ eklenir. Yağ iyice kızarınca ve tencere ısınınca kuşbaşı doğranmış etler tencereye ilave edilir ve yüksek ateşte sotelenir. Etler kızarmaya başlayınca iki adet kuru soğanın kabuğu soyulur ve küçük küçük doğranıp tencereye ilave edilir. Ardından sarımsaklar soyulur ve birkaç parçaya kesilerek eklenir. Daha sonra biberler de doğranarak eklenir ve harlı ateşte sotelenir. Soteleme işlemi tamamlanınca bir yemek kaşığı domates salçası ilave edilir ve salça kavrulunca domateslerin kabukları soyulur ve küp küp doğranarak eklenir. Ardından kimyon, kekik, nane, tuz, karabiber eklenir ve iyice karıştırılır. Tüm malzemeler sotelenince ocağın altı kısılır ve bir su bardağı kaynar su tencereye ilave edilerek kapağı kapatılır. Kaynamaya başlayınca üzerindeki düğme kapatılır ve yirmi dakika daha pişirilip servis edilir. |
Sote yaparken tavanın yeterince sıcak olup olmadığını nasıl anlayabilirim? Ya da etler tavanın yapışmaması için ne yapmam gerekiyor?
Cevap yazMerhaba Özender,
Tavanın yeterince sıcak olup olmadığını anlamak için şu adımları takip edebilirsin: Tavanı kısık ateşte yavaş yavaş önceden ısıt. Tavanın yüzeyine birkaç damla su damlat. Eğer su damlacıkları hızlıca buharlaşıyor veya dans eder gibi hareket ediyorsa, tava yeterince sıcaktır.
Etlerin tavanın yapışmaması için tavanın yüzeyine biraz yağ ekleyebilirsin. Tavanın her yerine eşit şekilde yağ yayıldığından emin ol. Ayrıca, etleri tavaya bıraktığında hemen hareket ettirmemeye özen göster; biraz piştikten sonra kendiliğinden hareket etmeye başlayacaklardır. Bu yöntemlerle etlerin tavanın yapışmasını önleyebilirsin.
Afiyet olsun!